Elintarvike- ja juomateollisuus on yksi tärkeimmistä ja säännellyimmistä toimialoista

Elintarvikkeiden ja juomien laatuongelmat kiinnittävät ihmisten huomion muita aloja herkemmin, sillä syöminen ja juominen ovat meille kaikille välttämättömyys. Tiukat hygieniavaatimukset edellyttävät yleensä vaarallisiksi luokiteltujen kemikaalien käyttöä, mikä voi aiheuttaa merkittäviä työturvallisuus- ja ympäristöriskejä.

 

Elintarvike- ja juomateollisuuden yrityksillä on velvollisuus varmistaa työntekijöiden ja tuotteita käyttävien ihmisten turvallisuus. EcoOnline tarjoaa räätälöitävät ja helppokäyttöiset ratkaisut työ- ja kemikaaliturvallisuuden hallintaan kaikille yrityksille - kokoon katsomatta.

Toimialan johtavien yritysten luottama

Nestle
Orkla
Saimaa Brewing
1200px-Pernod_Ricard_logo_2019.svg-1
Kerry-Foods-200x95
Kavli_logo
Ruokavirasto

Case: Arla Foods

Chemical Manager on helppokäyttöinen ja säästämme aikaa sähköisen kemikaalirekisterin avulla. Voimme myös luoda ja tulostaa etiketit suoraan järjestelmästä. Meille tärkeintä on, että voimme etsiä, kerätä ja lisätä kaikki käyttöturvallisuustiedotteet yhdessä järjestelmässä, jotta ne ovat aina ajan tasalla.

Voin suositella Chemical Manageria kaikille yrityksille, joilla on käytössä kemikaaleja.

Susanne Weissenborn

Arla Foods

shutterstock_766640608

Tunnistatko toimialasi riskit?

Elintarvike- ja juomateollisuus koostuu noin 30 eri tuotantosektorista, joissa kemikaaleja käytetään laajalti. Eintarviketeollisuutta ovat esim. hedelmien ja vihannesten jalostus, leipomo-, mylly- ja meijeritoiminta, sokerinjalostus ja teurastamotoiminta. Juomatuotantoon sisältyvät oluen, viinin ja väkevien alkoholijuomien lisäksi virvokkeiden ja kivennäisvesien valmistus.

Elintarvike- ja juomateollisuudessa riskien tunnistaminen ja lainsäädännön noudattaminen on erityisen tärkeää.

Työnantajan on suoritettava riskien arviointi ja toteutettava riskejä pienentävät toimenpiteet, joilla voidaan varmistaa työntekijöiden turvallisuus, terveys ja hyvinvointi. Riskinarviointi tulee tehdä kirjallisesti ja järjestelmällisesti. Se on tarkistettava olosuhteiden olennaisesti muuttuessa ja pidettävä aina ajan tasalla.

Lataa oppaamme kemikaalien riskinarvioinnista

Täytä viereinen lomake ja saat helppolukuisen 5 askeleen oppaan, jolla pääset alkuun kemikaalien riskinarvioinnissa.

Lataa opas: Kemikaalien riskinarviointi 5 askeleella

Ymmärrämme työturvallisuushaasteet, joita elintarvike- ja juomateollisuuteen liittyy

Olemme jo yli 20 vuoden ajan auttaneet laajaa asiakaskuntaa, joka harjoittaa monenlaista liiketoimintaa ja joutuu tutkimaan ja hallinnoimaan elintarvike- ja juomateollisuuden kemikaalien valvontaan ja työturvallisuuden ylläpitoon liittyviä lainsäädännöllisiä haasteita. Tällä hetkellä yli 260 elintarvike- ja juomateollisuudessa toimivaa asiakasta luottaa asiantuntemukseemme pyrkiessämme tekemään heidän jokapäiväisestä työstään tehokasta ja turvallista.

Industry_leading_NP-135

Vastuullinen

Tehokas

Tehokas

Lainmukainen

Lainmukainen

Kemikaalilainsäädäntö

Elintarvike- ja juomateollisuuden lainsäädäntö

Vaikka elintarvikkeiden ja juomien tuotanto tapahtuu tarkasti valvotussa ympäristössä ja toimialalla noudatetaan tiukkoja hygienia- ja elintarviketurvallisuusvaatimuksia, on se työterveyden ja -turvallisuuden kannalta suuri riskiala. Kemikaaleille altistutaan toimialalla päivittäin.

Kemikaalilainsäädännöllä ehkäistään kemikaaleista aiheutuvia terveys- ja ympäristöhaittoja. Suomessa on voimassa kansallinen kemikaalilaki (599/2013) sekä kansainväliset REACH- ja CLP-asetukset, joiden kaikkien tavoitteena on ihmisten ja ympäristön suojelu kemiallisilta riskeiltä.

EcoOnlinen asiantuntijat auttavat sinua mielellään lainsäädännön vaatimusten noudattamisessa. Varaa ilmainen konsultointi kanssamme.

Kemikaalit ja altistuminen

Vaaralliset kemikaalit elintarviketeollisuudessa

Elintarvike- ja juomateollisuuden tiukat hygieniavaatimukset edellyttävät vaarallisiksi luokiteltujen kemikaalien käyttöä. Voimakkaat liuottimet, voitelu-, puhdistus- ja desinfiointiaineet ovat toimialalla yleisesti käytössä ja niistä voi aiheutua altistumisen myötä ilmenevien ammattitautien ohella riskejä työturvallisuudelle ja ympäristölle.

Altistuminen kemikaaleille voi aiheuttaa ammattitauteja, kuten hengitystiesairaudet (esim. astma, allerginen nuha), ammatti-ihotauteja (esim. allerginen ihottuma, ärsytysekseema) tai hermoston sairauksia (esim. liuotinainesairaudet).

Muistathan siis, että kaikista käytössä olevista vaarallisista kemikaaleista tulee löytyä käyttöturvallisuustiedotteet mahdollisten työtapaturmien tai altistumisen varalta. EcoOnlinen Chemical Manager -ohjelmistolla hallitset ja jaat käyttöturvallisuustiedotteet ja muut kemikaalidokumentit helposti ja nopeasti - myös mobiilisti.

Työpaikkatapaturmat

Työpaikkatapaturmat elintarviketeollisuudessa

Elintarvike- ja juomateollisuudessa sattuu myös tapaturmia ja se on Tapaturmavakuutuskeskuksen riskiluokituksessa nostettu suuren riskin luokkaan - vakavia tapaturmia sattuu erityisesti koneiden käytön yhteydessä.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkoarvion mukaan palkansaajille sattui vuonna 2019 työpaikkatapaturmia 104 000 tapausta, joista 15 442 tapahtui teollisuudessa

Noin 11% tapaturmista sattui elintarvike- ja juomateollisuudessa.

Suurin osa työpaikkatapaturmista johtuu putoamisesta, liukastumisesta, kompastumisesta tai kaatumisesta. Myös laitteen tai työkalun hallinnan menettäminen aiheuttaa monia vakavia työtapaturmia elintarvike- ja juomateollisuuden alalla.

EcoOnlinen Safety Manager -ohjelmistolla tapaturmien ilmoittaminen, raportointi ja seuranta on helppoa ja nopeaa - saat lisäksi selkeän yleiskuvan yrityksen tapaturmahistoriasta.

Ina
Account Manager, EcoOnline

Jos etsit helppoa tapaa noudattaa toimialasi turvallisuusmääräyksiä...

Varaa meiltä ilmainen konsultointi, jossa käymme läpi työ- ja kemikaaliturvallisuuden keskeiset vaatimukset, ja kuinka voimme auttaa teitä noudattamaan niitä.

Tapaaminen ei sido mihinkään.

Ratkaisumme turvallisuuteen

Chemical Manager
Chemical Manager -ohjelmisto

Käyttöturvallisuustiedotteiden hallinta ja riskinarviointi Chemical Managerin avulla

 • Chemical Manager on työkalu käyttöturvallisuustiedotteiden ja muiden kemikaalidokumenttien hallintaan.

 • Löydä käyttöturvallisuustiedotteet Pohjoismaiden kattavimmasta ja automaattisesti päivittyvästä tietokannasta.

 • Suorita kemikaalien riskinarviointeja käyttämällä valmiita tallennuspohjia ja dokumentoi vaarallisten kemikaalien korvaamisprosessi yrityksessäsi.

 • Rekisteröi helposti yrityksesi työntekijän altistuminen vaarallisille aineille.

Chemical Managerin avulla noudatat lisäksi kansallista sekä kansainvälistä lainsäädäntöä, kuten REACH ja CLP.

Lue lisää >
Safety Manager
Safety manager -ohjelmisto

Luo kestävä työturvallisuuskulttuuri Safety Managerin avulla

 • Safety Managerin avulla hallitset yrityksesi työturvallisuutta kokonaisvaltaisesti.
 • Voit raportoida ja tutkia tapaturmat, arvioida riskit ja toteuttaa auditoinnit.
 • Voit luoda omat tarkastuslistat tai käyttää valmiita malleja - järjestelmästä löydät myös räätälöidyt COVID-19 tarkastulistat ja havainnot.
 • Safety Managerin avulla voit myös hallinnoida henkilöstösi koulutuksia ja pätevyyksiä.

Safety Manager tarjoaa kattavat työkalut työturvallisuuden ja -terveyden hallintaan alasta tai yrityksen koosta riippumatta.

Lue lisää >
Asiantuntijapalvelut
Asiantuntijapalvelut

Työ- ja kemikaaliturvallisuus huipputasolle

Työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kulttuuri näkyy teoissa ja sitoutumisena. Asiantuntijamme ovat olleet mukana kehittämässä suomalaista työsuojelua jo yli 30 vuotta ja tarjoavat monipuolisesti työ-, kemikaali- ja prosessiturvallisuuteen sekä työhyvinvointiin liittyviä palveluja.

 • Järjestämme tuote-, menetelmä- ja turvallisuuskoulutuksia verkossa tai asiakkaan luona.
 • Autamme yritystäsi kemikaalien hallinnassa ja riskinarviointien suorittamisessa.
 • Tarjoamme turvallisuuspsykologisia tietoiskuja, valmennuksia, työpajoja, osallistavia työkirjoja ja materiaaleja sekä verkko-oppimisen ratkaisuja.
 • Olemme apuna ja tukena organisaation turvallisuuskulttuurin rakentamisessa ja ylläpidossa.

Asiantuntijoidemme pitämät ilmaiset työ- ja kemikaaliturvallisuuden webinaarit löydät täältä - ilmoittaudu mukaan tai katso tallenteita, opi uutta tai kertaa tietojasi!

Lue lisää >
Ecoonline_logo_black

EcoOnline on IT-yritys, joka kehittää työ- ja kemikaaliturvallisuuden ohjelmistoja, jotta työpaikkojen turvallisuus sekä kemikaalien hallinta ja dokumentointi olisivat mahdollisimman käyttäjäystävällisiä sekä kustannustehokkaita. Pääkonttorimme sijaitsee Norjassa ja toimimme kaikkialla EU:n alueella.

Valikoimamme kattaa työ- ja kemikaaliturvallisuuden asiantuntijoiden kehittämät ohjelmistot ja palvelut, jotta sinä voit pitää työntekijäsi turvassa.

 • Helpoin tapa johtaa työturvallisuutta
 • Autamme yli 6000 organisaatiota ympäri Euroopan
 • Noudattaa kansallista ja kansainvälistä lainsäädäntöä